Божјо чудо: Малата Милица која беше родена слепа, прогледа на 7 години

  • By klaster1
  • мај 10, 2021
  • 0
  • 1969 Прегледи

Седумгодишната Милица од Чачак долго живеела во светот на темнината, бидејќи е родена потполно слепа.

Таа создала слики само во нејзините мисли и никогаш во животот не ги видела своите три сестри или таткото Зоран, кој сторил сè за да прогледа неговото чедо низ сите тие долги месеци, и тој успеал во тоа.

„Од нејзиното раѓање, ние се бориме да ги осветлат боите и сонцето пред неа. Таа беше слепа поради катаракта на обете очи.

-Благодарение на парите што ги собравме со тоа што им се заблагодаривме на добрите луѓе пред четири години, Милица отиде на операција во Русија, каде и се врати видот, но борбата за целосно закрепнување траеше цело ова време.

-Неопходно беше да оди на терапии во Нови Сад, за визуелни стимулации со цел мускулите на окото да ја вратат својата функција “, вели Зоран за ,,РИНА,,.

Овој татко херој остана сам со четири ќерки, бидејќи нивната мајка ги оставила. Тој ги прехранува своите принцези со напорна и целодневна работа на тример, и покрај сиот тој напор.

Тој немаше доволно пари да плати за стимулацијата на окото на Милица во Нови Сад, па добри луѓе од цела Србија и дијаспората помогнаа во лекувањето на ова девојче, а најголемата награда за сите е насмевка на Милица кога за прв пат го виде светот околу себе.

„За среќа, дразбите вродија со плод, а од нејзиното однесување разбравме дека сега гледа целосно. Таа успеа сама да ја отвори вратата, да излезе во дворот, да им пријде на сестрите и да ги земе играчките.

,,Ја направивме анализата и сфативме дека мојата Милица го видела тоа. Не можеше да ни го каже тоа бидејќи и покрај тоа што има седум години, таа сè уште не зборува.

Но, би сакал таа да може да ми каже како и поминаа првите години во целосен мрак “, рече Зоран.

Овој човек од Чачак вели дека не може со зборови да опише колкава благодарност чувствува кон луѓето кои финансиски помогнале и и овозможиле на Милица најпрво да оди на операција во Русија, а потоа да го продолжи третманот во Нови Сад за да и биде целосно реализирана со видот.

„Отидов во манастирот Острог и се помолив на големиот светец. Кога станува збор за ќерка ми, се случи вистинско чудо и сè додека живеам, јас сум благодарен на Бога, лекарите и добрите луѓе кои ми помагаа кога беше најтешко.

„Човештвото е највредното нешто и затоа ќе ги научам моите ќерки само да бидат добри луѓе кои исто така им помагаат на луѓето колку што можат“, нагласува овој самохран татко.

Со тример во рацете, Зоран продолжува да ги чисти грмушките од дворот, од парковите, покрај патиштата и со тоа искрено им обезбедува корка леб на своите ќерки.

Сега неговото срце е на место, бидејќи неговата Милица гледа, но тој ќе продолжи да се бо ри за нејзиното здравје, така што најмладото дет би прозборело.

„Милица ќе започне специјално училиште оваа есен“ во ,,1.Ноември „во Чачак, со верба во Господ, се надевам дека сè ќе биде како што треба“, посочи тој.