Белиот мантил го заменил со метла: Докторот Едис веќе шест години бара работа, во меѓувреме е принуден да чисти за да опстане

  • By klaster1
  • мај 4, 2021
  • 0
  • 338 Прегледи

Четириесет и едногодишниот општ лекар Едис Масовиќ шест години го заменува белиот мантил со гребло и метла.

Бидејќи, како што вели, за него нема работа дури и ако редовно завршил медицински факултет во Ниш основа, како и државниот испит во Белград.

Едис вели дека не се срами од ниту една работа, која е честа и искрена, но дека би дал многу поголем придонес како лекар. Тој додава дека гладот ​​не прашува дали е палто или гребло.

– Работам секаква работа, кај што ќе ме викнат во моментот чистам кај комшиите, работев и градежништво, се што би било само за да се преживее во овој систем.

Многуимна го советувале дека ако во неговата земја нема работа на неговата струка, дека има во Германија, но и за работата таму наишол на сопки.

Неговиот пријател, кој има месара, му помага колку може, односно го повикува да работи кај него, да пакува да чисти и слично.

– Му помагам на Едис, тој работи по потреба, некој пат му плаќам а некој пат несакада да земе туку само ќе ми побара малку месо за да се прехрани.

-Од работа нема срам, сум аплицирал на секој конкурс што е, но за жал не ме примија, мислам дека на народот многу повеќе би му помогнал од медицински аспект, вели Едис.

-Направив многу работа. Секоја чесна работа е за маж. И поради болеста на мајка ми, не можам да заминам во странство, вели Едис.