Баба Љубица веќе 21 година живее во барака со својот внук: Ни вода не ми даваат

  • By klaster1
  • мај 22, 2021
  • 0
  • 2463 Прегледи

Љубица Здионица од Белград имала идиличен живот, покрив над главата, работа во државна компанија, а се остварила и како мајка.

Само што нејзината ќерка наполнила три години, таа била отпуштена и завршила на улица со документ за технолошки вишок. Поточно, во касарната лоцирана помеѓу населбата на бегалците и гро биштата.

Цели дваесет и една година, оваа жена живее во нечовечки услови. Без струја, вода, бања.

“Живеев по кирија и мојата фирма се распадна работев во фабрика за часовници и мојата компанија крахираше и дојдов овде со ќерка ми кога имаше три години.

,,Имаше тука многу бараки. Тука се градеа бараки, и потоа влегов во најлошата касарна затоа што немав каде да одам.

Токму кога се навикнала да живее во тешки услови, компанијата што ја изградила зградата решила да ја исфрли Љубица од таму.

„Тогаш тие ја исекоа струјата, ја исекоа водата, исекоа се што имаше. Таа компанија,„ Седми јули “, беше нивна додека работеа, имавме струја и вода, но потоа тие ја пресекоа.

,,Јас молчев,за да не ме избркаат од таму, за да не ме но тие се обидоа на сите можни начини “, објаснува таа.

„Вода немам овде донесувам од гро биштата, во зима не ми даваат, кога и да ги замолам да ми дадат вода, не ми даваат, ми треба за пиење и тогаш што ќе правам , Ги земам шишињата и го замолувам комшиите “, вели ого рчената Љjубица.

Жена- бо рецот не се предава. Таа ги чисти становите за да им помогне на нејзиниот син и седумгодишниот внук да се бо рат за подобра иднина и се надева дека властите ќе имаат слух за нивните проблеми еден ден.