Баба посвоила лав од Зоолошката градина, како поклон за роденденот на внукот

  • By klaster1
  • јули 11, 2021
  • 0
  • 588 Прегледи

Зоолошката градина на Палиќ е омилена дестинација за многу посетители затоа што оваа оаза на природата привлекува со својата убавина и богатство на бројни растителни и животински видови.

Покрај уживањето во посетата, и поединци и компании ова лето можат да посвојат едно од нивните омилени животни и секоја има своја цена.

Една баба посвоила лав од зоолошката градина во Палиќ како подарок за роденденот на нејзиниот внук. Момчето не можеше да го однесе дома, но покрај кафезот на неговото милениче, ќе има табла со неговото име за една година.

А тој исто така доби сезонски билет за влез во ЗОО. Другите граѓани и компании можат да си го дозволат ова, а парите што ги донираат како посвоители се користат за благосостојба на животните.

„Првите посвоени животни беа пар бели лавови, Шумба и Белко. Беа посвоени од аптека во Суботица, а покрај тоа беа усвоени лав, мечка, мајмун, ракун …

Овие посвојувања беа подароци од родители на нивните деца, а една баба ги посвои како подарок за роденден за нејзиниот внук “, вели Јелена Толјагиќ, координатор за едукативни и промотивни активности во зоолошката градина во Палиќ.

Посвојувачите, точно е, не можат да си го однесат домашното милениче дома, но донацијата им носи задоволство што нивното или името на некој драг за нив е напишано на таблата покрај неговиот кафез во Зоолошката градина веќе една година, а тие исто така сезонски билет како подарок.

Со плаќање од најмалку 5.000 динари, поединците можат да посвојат како домашно милениче што сакаат, без оглед дали избираат птица, цицач, рептил или некое друго помало животно.

Со ЗОО се склучува договор, врз основа на тоа кога посвоителот избира чие име сака да биде на таблата покрај кафезот или гнездото на избраното животно и добива сезонска семејна картичка која важи една година “, објаснува Јелена Тоjагиќ од ЗОО во Палиќ.

Освен поединци, посвојувачи на животни можат да бидат и компании. Во зависност од избраното животно и висината на донацијата, тие добиваат статус на „сребро“ или „златен посвоител“.

За возврат, тие добиваат сезонски билет и годишен оглас, а во исто време придонесуваат за благосостојбата на животните.

Бидејќи нивната донација се користи за набавка на храна, здравствена заштита и поудобно сместување на нивното милениче во зоолошката градина во Палиќ.