Баба Бојана има голема дарба: Нејзините изработки ги красат сите куќи во селото

  • By klaster1
  • јуни 3, 2021
  • 0
  • 2420 Прегледи

Украсното сликање на sидови на старомоден начин порано беа многу популарни во куќите надвор и внатре, бидејќи различните обрасци од валјаците за сликање му дадоа интересен изглед и топлина на домот.

Денес, мотивите на оваа слика сè уште можат да се видат во старите домаќинства во многу куќи, а оваа работа порано ја работеле жени сликари.

Стариот занает на овој начин на украсување на sидовите има во селото Ришица кога баба Бојана Витас,сликала многу домаќинства со нејзината техника

“Дење копав, а ноќе шетав по куќите и цртав, готвев и подготвував. Порано беше многу тежок живот и не беше лесен.

Беше потребно да се готви за семејство и да се израснат три деца, да се подготви за училиште, крави молзење носете млеко и копајте “, вели Бојана Витас, сликарка од Ришица.

Во должина од повеќе од половина век, Бојана Витас вели дека скоро нема куќа во селото во која таа не цртала. И, ако е во осмата деценија од животот, истакнува дека видот и силата сепак и служат, па кога ќе се исцрта ролерот, нејзините украси,и украсни цвеќиња на белиот ѕид изгледаат беспрекорно:

“Пред да ја повлечеме линијата на ѕидовите со линијар и четка, имавме само четка за чевли, така што правиме боја, а потоа работиме преку хартија.

Овој начин на украсување на ѕидовите порано бил вообичаен во многу селски куќи, салони и таверни. Баба Бојана вели дека не се плаши за опстанокот на занаетот, бидејќи има наследник.

Направивме агли, така што еден валјак влегува во еден агол, така што секој агол е разделени со дезен, така цртаме венци, кои беа најбарани  а и најдобри.

Ѓуро Матијевиќ, сликар од Ришица, вели: „Пред 40 години, тука работеше професионално еден мајстор, од кого многу жени научија да работат, и се викаше Шиќ Пера.

Тука немаше граница, па одеше кон Сегед и Гара, каде се црташе. “Ја изгубив работата во 2002 година и започнав да сликам малку. Видов дека финансиски е добро, па започнав да ја работам оваа работа професионално до денес”.

Молерај во руралните домаќинства претежно работеле жени, домаќинки, кои биле обучени за овој занает. И, ако тоа може да изгледа лесно сепак не е така. Покрај вештини, потребно е чувство за боја, но и љубов.