Ацо го замени градскиот метеж со мир на село и основа бизнис од кој сега добро печали

  • By klaster1
  • септември 17, 2021
  • 0
  • 2078 Прегледи

Младиот брачен пар Величани отиде во главниот град на Србија со голема надеж и желба за оствараување на добар живот, но се смени од корен.

Иако сакаа да продолжат да живеат во Белград, честото враќање на одмор во селото Липовац близу Топола за време на панде мијата на вирусот ги мотивираше.

Ги мотивираше да се вратат во корените каде што се родени и да создадат средина за уживање, но и да започнат нов бизнис. Тие го уредија семејниот дом по нивна желба и го претворија во луксузно одморалиште.

„Почнавме да поминуваме се повеќе време на село, па почнавме да ја средуваме куќата, пред се за нашите потреби, да доаѓаме тука, да се одмараме, за нашите деца да имаат убаво уредено место за да растат.

,, Но како што одеше реконструкцијата на куќата, дојдовме до идеја да ја преуредиме целата куќа за рурален туризам и така малку по малку средивме

,,Сега сме многу горди на сето она што го направивме за една година. Нашата скромна куќа, каде што живеевме, сега е луксузно одморалиште “, вели за ,,РИНА,, Аца Величан.

За време на пандемијата на вирусот , ова семејство ја постигна својата цел со напорна работа. Нивниот дом пред и по реконструкцијата тешко можеше да се препознае, и сите идеи дојдоа за време на реновирањето. Ја украсија куќата по свој вкус и ја отворија вратата за сите посетители.

„Ова е моја лична гордост затоа што тука имаше оставата, кујната беше заникаде, подрумот, котларата, па ние сами се грижевме за тоа и добивме многу убав простор од ништо.

Додека работевме, се обидовме да се осигураме дека иако ова село е, гостите се уште имаат одредена доза луксуз и да го зачуваат мирот, тишината и се што има да понуди селото.

Ја изнајмуваме куќата во целост, иако има приземје и кат кои имаат посебни влезови. Се што е на приземјето е исто и на горниот кат.

Целосно опремени дневни соби, кујна, бања, спални соби што гледаат на базенот зад куќата или со поглед на бујната шума “, вели сопственикот на овој објект.

Објектот ги отвори вратите за гостите пред два месеци, а летната сезона трае до 31 октомври. Иако започнаа како што велат скромно, не се надеваа дека ќе наидат на голем интерес кај туристите, па за кратко време беа домаќини на бројни пријатели и гости.

„Почнавме скромно во целата оваа приказна, но за кратко време таа силно одекна и рекламата од уста е најважна за нас.

,, Имаме профил на Фејсбук и Инстаграм, оддалечени сме пет километри од Топола, седум километри од Аранѓеловац, така што сме некаде на половина пат и лесно е да не најдат.

,, Очекуваме помош од општината да продолжи со нашите планови бидејќи дизајниравме многу работи, а со тоа што сега им го нудиме на нашите гости, мислам дека сме едно од најлуксузните места во овој дел на Шумадија “, истакнува Аца.

Инаку, Липовац веќе има седум винарии, последните неколку години овде интензивно се садат лози, а се повеќе инвеститори доаѓаат и инвестираат во ова мало село, кое се наоѓа на само пет километри оддалеченост од Топола.