Андреј од Кочани иако сакаше да стане доктор, барем му се исполни желбата да присуствува на операција

  • By klaster1
  • јуни 25, 2021
  • 0
  • 2482 Прегледи

Андреј Стојанов од Кочани е дете со Церебрална пара лиза (по вреда на порагање), кај него се повр едени моторичните способности.

Негова голема желба била да биде доктор и да си помогне на себе а исто така и на другите, но за жал тоа не му се исполнило.

Макар и да не биде доктор тој сакал да присуствува на една опер ација, што  му се остварило, па деновиве присуствувал на опер ација на куче.

-Мојот син Андреј има Церебрална пар ализа и е повр едена моториката, додека психички тој е со натприродна интелегенција.

– Тој требасе да оди во училиште со ,,здравите деца,, но бидејќи беше дете на обични родители работници( а не на некој локални газди) беше одбиен од сите училишта во Кочани.

– Андерј беше одбиен под образложение дека наставата била ,,Кабинетска,, и покрај моето инсистирање јас да присуствувам на наставата и да го водам каде и да треба.

– Со работа на мене и неговата баба Виолета, го описменивме и тој почна да чита медицинска литература и да покажува голем интерес кон медицината.

– Најголема желба му беше да стане доктор, ортопед со цел да си помогне и на себе и на другите луге, но не успеа, вели ого рчено мајката Наташа.

– Цел свој живот таа желба остана, а желбата барем да присуствува на било каква операција денес ја оствари. Благодарение на две прекрасни личности доктор Далибор и Наде ветеринар и анестезиолог.

– Тие му ја остварија сонот на Андреј, зборовите после стери лизација на неговото куче беа: ,,Пресреќен сум мамо ако не успеав на човек барем присуствував на опер ација на Нора, не е исто ама задоволството е големо.

– До кога , до кога мои сограѓани ќе ги омал оважувате сиромасните лица и лицата со посебни потреби, а особена и огормна благодарност до Далибор и Наде, вели мајката на Андреј.