Александар веќе 10 години оди без чевли – и по снег, кал, бетон, дожд

  • By klaster1
  • јуни 26, 2021
  • 0
  • 3981 Прегледи

Александар Манчиќ (39) од Пожаревац пред повеќе од десет години решил да ги фрли чевлите и чорапите, се обидел да излезе на улица и да оди бос и оттогаш не запрел.

Без разлика дали е надвор од дожд, снег или врел асфалт, на овој млад човек не му е грижа, и не му смета, напротив тој ужива во тоа.

– Многумина се обидуваат да разберат зошто го правам тоа. Па, нема што да се разбере, така решив и тоа е тоа. Отпрвин, размислував да одам, но се срамав.

Гледав што ќе ми кажат другите луѓе, што ќе ми кажат другарите уште во дамнесната 1998 година. Одлучив да излезам ноќе пред зградата и да одам бос.

После тоа, влегувам во возот, одам во Белград и одам таму бос, бидејќи никој не ме познава – вели Александар за „Прва рс“.

Реакциите на луѓето се различни, но како што вели тој повеќе не обрнува внимание.

– Прво ме гледаат со сожалување, мислат дека човекот оди бос и нема. Тогаш тие ми велеа да не одам бос дека ке настинам. Никогаш не настинував од тоа. Важно е дека ми е убаво – вели Александар.

 

Така, Манчиќ оди по трева, бетон, езерца, кал и вели дека не би го променил ова чувство заради мислењето на народот. Бос прошетал и низ Москва, Берлин, Швајцарија, Турција, цела Србија, но не смеел да влегува насекаде.

– Ми остана усте да одам бос и да летам со авион. Инаку бев во јавни институции, општина, пошта, театар – вели овој млад човек.

По една деценија одење бос, отисол на лекарски преглед.

– Прв пат се соочувам со оваа практика, досега немав такви случаи. Јас дури и не знаев дека има еден човек во мојот град кој оди бос со децении, па малку се изненадив.

-Неговата анатомија и морфологија на стапалата се уредни, а тој има посилно развиени мускули на стапалата, мускули на потколеницата

– Има анатомски правилно обликувани лакови на нозете и задебелена кожа на стапалата, што е еден вид превенција од какви било повреди – рече д-р Марко Радовановиќ за „Прва“, специјалист по ортопедија и трауматологија.

Последниот пар чевли Александар го купил пред три години.

– Сега можам да застанам на стаклото и ништо нема да се случи. Планирам вака сè додека сум жив Кога ќе ги облечеш чевлите, се чувствуваш поразлично, освен што моите нозе не се потат вака и не мора често да ги мијам чорапите и стапалата.

Би сакал да глумам во филм, на пример, или да снимам и да разгледувам разни интересни места и да правам репортажи, или кога некој би ме ангажирал за реклама тоа би било супер – заклучува Александар.