Актерката Бранка наполни 103 години, ја открива и причината поради која опстојала толку долго

  • By klaster1
  • септември 16, 2021
  • 0
  • 8304 Прегледи

Актерката Бранка Веселиновиќ денес наполни 103 години, а нејзините многу помлади колешки можеа да и позавидат на младешката енергија.

Весела и насмеана, Бранка стави кармин за да изгледа поубаво. Дури и кога минувала низ тешки времиња, таа никогаш не ја изгубила волјата за живот.

– Денес сум многу возбудена затоа што го славам мојот 103 -ти роденден. Се уште го негувам споменот на моето детство во душата, не сум како старите луѓе.

– Се уште имам желба за живот и почнувам да вежбам секој ден. Луѓето често ме прашуваат која е тај ната на долговечноста, а јас верувам дека тоа е оптимизам.

– Никогаш не сум пиела и не сум пуш ела, па дури и во овие години се занимавам со гимнастика секое утро. Не поминувам ден во досада.

– Вчера сликав скоро цел ден. Пишувам песни секој ден, гледам филмови и сакам да се дружам со пензионерите. Сакам да читам и не ми требаат наочари за тоа – вели Бранка за ,,Ало рс,,

– Свесен сум дека сум стара, но многу сум среќен што сум жива. Многу помлади колеги почи наа и срцето ме бо ли поради тоа.

– За мене е важно да им кажам на сите стари луѓе да не се откажуваат. Не ми се допаѓа кога ги гледам како се повлекуваат од сите, бидејќи мислат дека немаат што повеќе да кажат.

– Но, имам уште многу да кажам и споделам со светот. Често одам во пензионерскиот дом и им кажувам поезија, бидејќи ја сакам – вели Бранка и открива дека актерството и недостасува.

– Имав богат и исполнет живот. Најдов љубов и разбирање во мојот сопруг Млаџа и играв многу улоги во театарот и телевизијата.

– Бев во Америка пет месеци, таму настапував и имам одлични искуства. Пишувам по неколку песни секој ден, задоволна сум од животот.

– Младите треба да го задржат својот оптимизам и да не се жалат дека им е здодевно. Се дадов несебично и направив многу хуманитарни акции.

– Јас сум доживотен амбасадор на УНИЦЕФ и почесен граѓанин на Нови Сад. Ја продадов куќата во која живеам минатата година.

– А парите за годишната награда ги донирав на актерите на Југословенскиот драмски театар – раскажува Бранка, која го одржува својот весел дух и на 103 -годишна возраст.

– Се уште не сум го кажала последниот збор и сум среќна што опстојувам уште, мора да останете позитивни и да не се предавате во ниту едене момент, завршуваа оваа актерка со богата кариера.