Никола 20 години не ја копал земјата а секоја година вади по 2 тона компири, но има клуч за успех кој му помага

  • By klaster2
  • февруари 23, 2023
  • 0
  • 27 Views

Продуктивно градинарство не значи само напорна работа и труд. Напротив, тоа е совршен начин да го извлечете најдоброто од природата

Во Јенисеј, Русија изобилува со пуста земја, додека летната температура може да надмине 35 Целзиусови степени, а во зима може да се спушти до -45 Целзиусови степени.

Поради неповолната клима речиси и да нема дожд и снег, поради што сушата е толку голема. Но, еден човек бере неверојатни плодови во овие (не)услови: тој одгледува компири, домати, моркови и бобинки како во некоја од најплодната почва

Никола вели дека неговата градина не видела лопата, мотика или плуг, но сепак плодната почва се продлабочува за 30 до 40 сантиметри на секои 10 години.

Почвата стана толку лабава што се може да продре и пристапи во почватав. Приносот на компирот е 2 тона на 100 м2, додека морковот и зелката секоја година даваат се подобар и подобар род.

Овој човек не користи ѓубриво. Она што го користи како ѓубриво е пепел. Како што вели ги избира најдобрите сорти на зеленчук и овојше.

Кај никола леите се широки 80 см, со премини од околу 1 метар. Во првата половина на мај, на леите нанесува органски отпад (паднати лисја, косена трева) потоа наполнува околу 5 см земја.

Тогаш браздата добро се наводнува, а потоа во таа почва се населуваат дождовни црви.Која е поентата: подгответе ја браздата околу два месеци пред садењето.

Ставете органско ѓубриво, а потоа посипете го со земја. Доколку сакате да садите на почетокот на пролетта, најдобро би било да ја подготвите во зима.

Никола вели дека ги искоренил бо лестите само со еден метод. Секоја вечер ги покрива своите засади со обичен најлон за да спречи утринската роса да падне врз зеленчукот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *