Наставникот Саво ги учи децата да пеглаат, да прават палачинки и она најбитното како да бидат добри луѓе

  • By klaster2
  • декември 3, 2022
  • 0
  • 170 Views

Има професори кои ги паметиме и има професори кои ги паметиме затоа што се цареви, како учителот Саво Ковачевиќ од основното училиште Октоих во Подгорица.

Освен што ги учи како да прават палачинки, тој ги учи и да не бидат мрзливи и зависни од другите со тоа што ги учи да пеглаат и сами да си ги организираат работите.

На официјалната Фејсбук страница на основното училиште Октоих од Подгорица се појави објава на која се гледа како учениците од V-2 од ова училиште преку забава учат да пеглаат кошули.

Панталони и маици со помош на нивните наставници и смеа, само едно се запрашавме – кој е овој цар и како успева да го задржи вниманието на децата за време на обуката за домашни работи?

Се дозна дека токму наставникот Сава Ковачевиќ без ла жна скромност и претензии веројатно е еден од омилените наставници на територијата на поранешна Југославија.

А за Сава има многу да се зборува. Имено, Саво е познат како учител кој во дневникот не ги гледа учениците по нивните имиња, туку им е максимално посветен.

Ги учи, се грижи за нив и што е можеби најважно, не дозволува никој да каже лоши работи за нив, едноставно ги истерува децата на правиот пат.

Сава е добитник на награда од Фондот за квалитет и таленти, како и признание од регионалното здружение Најдобри учители на поранешна Југославија, а по повод добивањето на ова признание, по тој повод даде интервју и за Подгорица Дан.

– Суштината на нашата работа е ученикот да биде во центарот на наставниот процес и да го постигнува максимумот, а ние сме тие кои ќе ги обезбедиме тие услови и секој од нив може максимално да се изрази.

– Не ги дисциплинирам, туку се трудам да ги научам да се дисциплинираат. Тие мора да бидат свесни што нивното однесување може да значи за другите и колку тоа може да влијае на другите и на самиот процес на учење.

– Ние (просветните работници) сме тие што ја создаваме сликата и интегритетот на општеството. Така што секој од нас се претставува себеси, но и образовниот систем во земјата.

Денес, во време кога децата им се восхитуваат на јутјуберите и инфлуенсерите, навистина ретко е да се заинтересираат децата сами да ги извршуваат некои основни домашни работи и тоа да го прават со насмевка на лицето.

Притоа не ги терате, туку тоа го прават со уживање. А кога ќе видите такво нешто, сосема е кул што ги наградувате со палачинки и подароци, сечија гордост, за Нова година, исто како што тоа го прави Саво.

Можеби да имаше повеќе такви луѓе и педагози како Сава Ковачевиќ па дури и низ целиот регион, можеби немаше да ја имаме ситуацијата што ја имаме, што не е баш среќно, од двете страни на катедрата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *