Митар направил машина со која ќе се мери свежината на овошјето, побарувачката се поголема

  • By klaster2
  • февруари 21, 2023
  • 0
  • 73 Views

Професорот Митар Симиќ од Факултетот за технички науки во Нови Сад и неговиот тим усовршуваат уред кој со помош на микрочипови во текстилот може да ја одреди свежината на овошјето што го купуваме

Ова е добро за луѓето во иднина да го користат овој „апарат „ да утврдат што не можат да видат со „го ло“ око, а тоа е дали овошјето е суво, презрело или ска пано внатре.

Често се случува плодовите што ги купуваме однадвор да изгледаат здрави, но во нив веќе е започнат процесот на гниење, што ќе го забележиме дури кога ќе дојдеме дома и ќе почнеме да ги јадеме.

Професорот Симиќ за „Блиц“ објаснува дека со помош на овој уред може да се избегне вообичаениот метод за одредување на квалитетот на овошјето, кој често вклучува субјективна евалуација на купувачот врз основа на вкусот на овошјето, како и неговото визуелно изглед (цврстина, боја, итн.)

Како што вели, во зависност од искуството, различни луѓе можат да дадат различна субјективна оценка и со тоа директно да влијаат на процесот на одлучување.

– Нашата идеја беше да дизајнираме електронски систем кој ќе врши анализа за утврдување на квалитетот и свежината на овошјето и дека овој процес ќе се заснова на мерење на електричните параметри (импеданса, т.е. капацитивност) и на тој начин ќе се добие систем за одлучување – објаснува проф. Симиќ.

Тој потсетува дека со текот на времето внатре во плодот има процеси кои предизвикуваат промени во структурата на клетките и дистрибуцијата на водата.

Овие промени не се видливи однадвор, односно промените на кората, кои лесно можеме да ги видиме, најчесто се случуваат по овие внатрешни.

Од друга страна, промената во дистрибуцијата на водата и клеточните структури влијае на електричната импеданса и капацитивност.

– На овој начин можеме да ги набљудуваме разликите во периодот на стареење и губење на квалитетот, преку мерење на електричните количини.

Според него, нивниот изум моментално е во т.н фаза „доказ за концепт“, а по повеќе истражувања и експериментална потврда побарувачката е се поголема.

Поради својата флексибилност во однос на физичките барања, уредот може да се прилагоди за различни видови овошје и зеленчук.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *