Даниел ја напуштил родната Куба и дошол овде: Платата тука е многу добра, и ми е убаво

  • By klaster2
  • ноември 30, 2022
  • 0
  • 90 Views

Недостигот на работна си ла на Балканот постои веќе неколку години, но станува сè подрастичен, се согласуваат и работодавачите и економистите.

Недостасуваат работници во сите дејности, па работодавачите се принудени да ги увезуваат. Освен од регионот, во Србија работници доаѓаат и од далечни земји.

Поради работа од Куба до Србија патувал девет илјади километри. Сега брои километри на белградските улици – најмалку 50 дневно Данијел Круз (26) ја напуштил татковината со старата работа како туристички водич.

„ Нашата плата овде е многу поголема отколку во Куба, но ова е Европа, сè е поинаку и ми е многу убаво овде, вели тој за ,,Ртс.рс”.

,, Мораме да работиме многу, тоа е цената што ја плаќате, но не е толку тешко кога ќе ја споредите со животот таму. Среќен сум овде“, вели Даниел Круз кој работи како доставувач во Белград.

Во последните две години, луѓето кои доставуваат храна се меѓу најбараните занимања. Се бараат и возачи од Ц и Д категорија, но нема – слободни се дури 12.000 работни места.

Недостигаат и келнери, фризери, автомеханичари и столари. Според работодавците, градежниот сектор е во најлоша позиција – им недостасуваат над 30.000 работници.

Недостигаат над 30.000 градежни работници „Најмногу работници ни недостигаат секако во занаетчиските професии и воопшто таа занаетчиска област за која не ти треба високо образование, туку средно стручно образование.

Токму овој дефицит и недостиг на кадар што ги пого дува и работодавците и само пазарот на трудот е доста изразен објаснува Милош Турински од Инфостуд.

Кога станува збор за рестораните, Турински објаснува дека повеќето од нив одат на Јадранот кога ќе почне сезоната. Дел од нив се вратиле во Србија, а добар дел го продолжиле патот кон Западна Европа.

Кога нема кој да работи, работодавците се принудени да бараат работници во странство. На странците им е потребна работна дозвола заедно со нивниот престој.

Оваа година, Националната служба за вработување издаде четири пати повеќе од пред пет години. Вкупно околу 28.000. Најмногу на граѓаните на Кина, Турција, Русија, Индија и Украина.

Милош Турински од Инфостуд објаснува дека увозот на работна сил а дошол до израз за време на корона, кога имало недостиг на луѓе кои би вршеле испорака.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *