Валентина и Кристина беа родени со споен црн дроб, црева и граден кош, сега полнат четири години и функционираат одлично

  • By klaster2
  • декември 5, 2022
  • 0
  • 108 Views

Валентина и Кристина се првите сијамски близначки во регионот, поминаа низ комплициран, повеќемесечен зафат на разделување. А сега и покрај малите шанси и двајцата да преживеат, го чекаат четвртиот роденден.

Зафатот за разделување траела вкупно 15 часа, па близнаците сега уживаат дома со родителите и постарите брат и сестра.

„ Навистина пораснаа. Зрели се, навистина се одлични. Поминавме низ многу проверки, имавме и период кога Валентина поради здравствени причини имаше сто ма“, се сеќава Марија Тамболаш, мајката на Валентина и Кристина.

Овие девојчиња се родени два месеци пред датумот на породување и биле споени заедно со црниот дроб, цревата и долниот дел од градите, а шансите за двете да преживеат биле мали. Денес тие секогаш се штитат еден со друг.

„Тие се однесуваат заштитнички, кога бато и дада ќе се пресметаат со едната, автоматски другата сестра доаѓа да ја брани и заштити и вика: „Остави ја сестра ми! Не ја допирај, таа е моја“, вели Марија.

Некои ситуации семејството не сака ни да ги памети, а после безброј непроспиени ноќи мајката кажува само едно: Тој еден дел изгледа остана таму, не се сеќаваме.

Ова чувство сега, кога се дома и кога им е добро – вредеше! Вредеше сите тие бо лки, сите тие солзи, напори, непроспиени ноќи, осуммесечни патувања со воз до Загреб…“, набројува Марија.

На Валентина и беше отстранета сто мата по една година и неодамна беше отпуштена дома. Дека некогаш биле сијамски близнаци откриваат само лузните на нивниот стомак.

„За нив е сосема нормално, ги учам дека тоа е нешто што им го спасило животот и дека не е нешто од што треба да се сра мат“, вели мајката за ,,Јутарни.хр”

Разиграни се и весели и растат во големо семејство, а иако на многумина им е тешко да одредат која е Кристина, а која Валентина, нивните роднини лесно можат да ги разликуваат.

“Тие се разликуваат по главите, една има долгнавеста, а друга тркалезна. Во однос на гласот, Кика има гру б глас, а Тина е малку понежна од онаа на Кика”, објаснуваат постарите брат и сестра на Тина и Кика.

На прегледи и контроли меѓусебно се охрабруваат. Заедно се родени со тежина од 3.600 грама, а сега се крупни девојки кои споделуваат се, особено приказната која ги направи вистинско чу до.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *